Ne puteti contacta telefonic
Fix/Fax: 0314124888 ** Vodafone: 0722298011 ** Orange: 0744998459

DESFIINTAREA CLAUZELOR ABUZIVE DIN CONTRACTELE DE CREDIT - Clauze abuzive contracte de credit BCR, RAIFFEISEN BANK, BANCA ROMANEASCA, PIRAEUS BANK, BCR BANK, VOLKSBANK.

DESFIINTAREA CLAUZELOR ABUZIVE DIN CONTRACTELE DE CREDIT-

 

Care sunt clauzele abuzive si ce inseamna clauza abuziva?

1) In ceea ce priveste primul punct, confirm faptul ca OUG 50/2010 a fost factorul declansator al revolutiei clientilor bancilor, nemultumire antrenata si de aplicarea directivelor europene si transpunerea lor in plan national prin legea 193/2000 modificata privind clauzele abuzive. Este de notat faptul ca principala nemultumire ar fi aceea ca bancile nu au respectat oug 50/2010 si nu au aplicat pentru calcularea dobanzilor anuale, formula Marja fixa la care se adauga indicele de referinta LIBOR,EURIBOR etc. De retinut ar fi si faptul ca majoritatea comisioanelor bancare, cum ar fi comisionul de risc sau chiar si de acordare intra in sfera clauzelor abuzive si prin urmare pot fi anulate si banii platiti pot fi ceruti inapoi.

2.       Cum se manifesta clauzele abuzive din contractele de credit? Cum
> pot fi acestea eliminate?

2) In principal clauzele abuzive au un impact asupra sumelor de bani platite lunar de catre imprumutati.Acest fapt a dus la cresterea dobanzii cand ea in realitate ar fi trebuit sa scada iar prin aceasta maniera persoanele care aveau o dobanda de 5.7% ,sa zicem traspunsa in euro, 150E/luna, s-au trezit prin aplicarea evident abuziva a unui indice de referinta la dobanda deja stabilita in contract, cu o rata exponential majorata. Mai exact prin adaugarea de un punct procentual la dobanda deja de 5,7% se ajunge cu usurinta la o dobanda anuala de 6.7% ceea ce in valuta s-ar simti prin aplicarea unei rate mai mari.Facem prcizarea ca in realitate aceasta dobanda, prin aplicarea formulei de calcul Marja plus indice de referinta, s-ar ajunge in cel mai probabil mod la o dobanda de maxim 3% si nu aproape 7%.
Clauzele abuzive pot fi anulate si excluse din contract exclusiv prin intermediul instantei judecatoresti, din practica se retine ca nicio banca chemata la conciliere directa nu a solutionat cererea clientilor pe calea medierii sau concilierii.

 3.       Ati avut procese contra unor banci importante. Care sunt
 rezultatele pana in acest moment? Puteti sa ne prezentanti, in masura in
 care este posibil, cel mai dificil caz intentat unei institutii
 financiare?

Nu putem aprecia in acest moment care ar fi cel mai dificil proces aflat pe rolul instantelor, toate procesele pe care le avem in lucru sunt tratate cu aceeasi seriozitate, de asta va putem asigura,  insa putem sa va confirmam faptul ca desi bancile nu au avut suficient timp sa redacteze contractele de credit corespunzator pentru ca imprumutatii sa nu fie constrasi sa plateasca diferite sume in plus, bancile si aici facem referire cu precadere la OTP,VOLKSBANK,RAIFFEISEN,BCR si chiar BRD, si-au luat suficient timp incat sa redacteze intampinari la cererile de chemare in judecata, de aproximativ 20 de pagini, chiar mai lungi decat contractele de credit initiale.

 
 4. Ce sanse aveti sa aparati cetatenii romani in fata Sistemului?
 Cand vor ajunge clientii sa aiba castig de cauza in actiunile lor, avand in vedere termenele foarte lungi care se acorda in procese?

De pricncipiu se discuta in orice proces de sansa, insa in ceea ce priveste aceste procese consideram si aici doar din practica va putem confirma, ca aceste procese ar trebui sa fie certe, doar prin redactarea corespunzatoare a cererii ar trebui solutionate favorabil pentru petenti, insa din pacate exista o practica total neunitara in materie bancara. In ceea ce priveste durata proceselor tin sa va anunt ca odata cu intrarea in peisajul juridic al noului cod de procedura civila, durata proceselor se va scurta cu pana la 60%.

 5.       Din datele pe care le detineti, cate procese impotriva bancilor
 au fost declansate la nivel national?
 
Ce va pot confirma cu siguranta este ca noi avem in cadrul cabinetului peste 400 de dosare deschise, aflate pe rolul instantelor in diferite puncte procesuale si apreciez ca la nivel national sunt in jur de cateva mii, 1000-2000, nu as putea preciza exact, insa suficient de putine incat sa nu descurajeze bancile sa aplice in continuare aceste clauze abuzive.

6.    Guvernul Ponta si-a asumat in fata FMI sa amane punerea in
 aplicare a legii care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit. Cum comentati aceasta decizie a Executivului?
 

In ceea ce priveste aceasta decizie cred ca este luata avand in vedere anumite studii de impact asupra populatiei si nu cred ca Guvernul nu a luat in calcul populatia, insa dupa cum bine se stie interesele in institutiile de creditare sunt destul de mari, mai ales momentul prin care trece Romania acum.

Clauze abuzive / executare silita – modificarea legii 193/2000 in 2013 prin sanctionarea contractelor de adeziune ce au clauze abuzive, in grup. Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii anunta desfiintarea in instanta a clauzelor abuzive in contractele cu BCR, RAIFFEISEN BANK, BANCA ROMANEASCA.

Ce trebuie retinut este ca si in eventualitatea in care codul civil va suferi modificari, schimband in acelasi timp legea 193/2000, clientii bancilor vor trebui in continuarea sa actioneze in judecata INDIVIDUAL bancile, dat fiind faptul ca institutiile bancare nu vor modifica niciodata contractele de adeziune, de bunavoie.

Băncile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare din relaţia cu populaţia, studiul de impact fiind realizat de Banca Naţională a României, care a informat Guvernul.

Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu introducerea în noul Cod Civil a acestui tip de procese, să modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu.

Simularea BNR a avut în vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instanţele de judecată, inclusiv în condiţiile în care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu înţelegeri negociate.

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori prevede că pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeşte negocierea.
Cu toate aceastea, se pare că au exsistat bănci care au susţinut că impactul este minim şi că nu ar putea pierde niciun proces.

Potrivit unor surse judiciare, studiul de impact arată o deteriorare a situaţiei financiare doar în cazul a două bănci mari, însă nici în această situaţie nu ar fi vorba de vreun pericol pentru ca vreo instituţie de credit să intre în faliment ca urmare a aplicării prevederii.

De altfel, procesele colective împotriva furnizorilor şi prestatorilor pentru populaţie reprezintă o reglementare ce face parte din directivele europene.

Guvernul a decis, în luna ianuarie, să amâne până la jumătatea anului introducerea în legislaţie a unei prevederi din noul Cod de procedură civilă, care ar permite asociaţiilor de consumatori şi ANPC să ceară în instanţă anularea din toate contractele unei bănci a unor clauze considerate abuzive.

Amânarea a intervenit la solicitarea expresă a misiunii Fondului Monetar Internaţional, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de condiţionalitate a mai fost introdusă în scrisorile de intenţie din anul 2010, când experţii internaţionali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga băncile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

În ambele situaţii, BNR s-a opus iniţiativelor legislative şi a făcut lobby pe lângă Guvern şi FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi în sistemul bancar, motivând că ar putea fi pusă în pericol stabilitatea financiară.

Din pacate bancile ajuntate de BNCR VOR BLOCA acest proiect si in continuare bancile vor putea EXECUTA SILIT si scoate din casa pe debitorii restanti,

Singura sansa pe care o au clientii bancilor este instanta de judecata pentru modificarea dobanzilor din contracte, modificarea clauzelor abuzive si restituirea sau compensarea sumelor de bani platite deja, imbogatind bancile fara just temei

Av. Cuculis – Specialist Drept Bancar 0722298011

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  - Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis - Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania